vineri, 24 septembrie 2010

Intamplari din teatru....

A fost odată ca niciodată un teatru . Când l-am cunoscut avea deja vreo 40 de ani de când exista.Și ce mi-am zis eu--Ce ar fii dacă l-aș cunoaște mai bine ?pe el ,pe teatru? --și m-a împins păcatul și inima-mi să fac un pas spre el....Și l-am făcut......Au trecut de atunci vreo 17 ani.Ani frumoși cu bucurii și tristeți,cu premiere și scandaluri,cu prieteni sau doar colegi,cu regizori ,cu scenă,cu muzică ,cu turnee -unele chiar memorabile(mai tineți minte dragi colegi turneul de la Corabia cu pateu si gogoșari o săptămână??!)-cu festivaluri și premii,cu bune și rele.17 ani în care am crezut cu tărie că TEATRUL înseamnă ( mai presus de scenă,decoruri ,piese etc ) OAMENI.Născuți  pentru asta ,cu microbul scenei în sânge ,cu răbdare ,devotament-uneori dus la absurd-(mai tineți minte dragi colegi cum de pe masa de operație ,chiar a doua zi ,o colegă a revenit pe scena fără de care nu putea trăi chiar cu riscul sănătății sale?!). OAMENII teatrului s-au văzut în postura de mici ,foarte mici pioni în jocul celor mari ,al politicienilor demagogi care s-au bătut cu cărămida în piept trimițându-i acasă pt „vreo câteva luni„ tocmai ca atunci când se vor finaliza  lucrările la teatrul lor iubit să se reîntoarcă pt a-l sluji și la vremuri bune ,la fel de bine cum l-au slujit la vremuri de restriște.Zeci de ani cu costume vechi, cu instrumente reparate de zeci de ori,cu cârpeli,cu petice și foarte multă muncă și pasiune,fără nimic dar cu INIMĂ .Și acum când teatrul a îmbrăcat costum nou ,are sală mare si frumoasă ,are cabine  etc cineva a hotărât că OAMENII TEATRULUI locali nu merită să se bucure de aceste lucruri,că alții veniți din alte părți sunt mai OAMENI decât OAMENII TEATRULUI, că ai noștrii nu se ridică la nivelul pretențiilor -nu știu din ce punct de vedere pt că dpdv artistic nu i-a evaluat nimeni!!!! ,dar că alții sunt mai indicați să joace pe scena pe care colegii mei au dat efectiv SÂNGE  dar care acum „după câteva luni„ (care apropo s-au transformat în ani,) nu mai corespund .Cine e Dumnezeul scenei noastre?Cine hotărăște -după ochi pt că practic s-a hotărât acest lucru deja în birourile cu uși veșnic închise pt noi dar veșnic deschise pt alții a căror singură calitate față de OAMENII TEATRULUI este că sunt....din altă parte.Deci caut un raspuns -altul decât acela să imi văd de treaba mea!-referitor la acești oameni a caror singură vină este că locuiesc AICI!
Unde să mă duc să întreb?Cine imi poate spune .....NOI cu cine votăm?!!!Caragiale  și alții nu au fost scriitori ci profeți.....Eram intrebată ce e cu versurile lui Păstorel Teodoreanu ,cele postate mai jos.Răspunsul poate vine citind rândurile de mai sus.ÎN lumea asta prefăcută .........Dacă artiștii sunt dați afară de pe scene de oameni care peste noapte se pricep la artă atunci poate că de maine ma veți găsi printr-o sală de operații.Să imi fac singură lobotomie că altfel o sa fac anevrism!
Așadar ,schimband puțin domeniul „studiat „de P.Teodoreanu.......ȘI ARTIȘTII ADEVĂRAȚI
SUNT DAȚI AFARĂ DE .........
Unde esti tu Țepeș Doamne?

2 comentarii:

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
  Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
  Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Multumesc,Cu stima Vlad!

  RăspundețiȘtergere